We zijn gewend om thee te drinken uit een keramische mok. Er zijn echter verschillende vaten voor hete thee in verschillende landen en culturen. Naast kopjes worden vaak glazen gebruikt voor thee. Maar waarom eigenlijk, en niet uit theeglazen?

Redenen om een ​​glas te gebruiken

Er zijn veel redenen waarom sommigen de voorkeur geven aan een glas voor hun thee:

  1. De eerste en waarschijnlijk de meest voor de hand liggende reden is het feit dat je de vloeistof kunt zien. Zo kun je de sterkte van de thee meten en zien wanneer deze perfect is.
  2. De microscopisch kleine oneffenheden op het oppervlak van de keramische mok kunnen zelfs een verregaande impact hebben op de kwaliteit van de thee. Wanneer de theemoleculen tegen het ruwe oppervlak worden geduwd, kunnen de delicate smaken worden opgewekt en over elkaar heen gaan liggen. Het glasoppervlak is gladder, waardoor de subtiliteiten van de aroma’s behouden blijven.
  3. Glas is makkelijker schoon te maken dan keramiek, juist omdat keramiek poreus is. De plantaardige tannines (tannines) kunnen zich op het oppervlak van de cup afzetten en zijn moeilijk te verwijderen. Door het gladde oppervlak plakken deze vlekken niet aan glas en zijn ze makkelijker te verwijderen.

Het nadeel van een glas

Glas heeft echter één eigenschap die het drinken van thee of het gebruik ervan voor andere warme dranken moeilijk maakt: het vermogen om warmte te geleiden. In het beste geval brand je je vingers een beetje terwijl je het glas vasthoudt. Daarom hebben de Russen bijvoorbeeld ‘Podstakannik’ uitgevonden, wat letterlijk ‘Het ding onder het glas’ betekent. Het is een glazen houder met een handvat. In het ergste geval giet je echter een hete vloeistof in een koud glas, waardoor het fenomeen ’thermische schok’ ontstaat, waarbij het glas snel uitzet of krimpt, waardoor het barst of zelfs versplintert. Veel glazen, vooral theeglazen, zijn daarom speciaal gehard, waardoor ze bestand zijn tegen snelle temperatuurwisselingen. Voor de zekerheid moet u elk glas zorgvuldig onderzoeken voordat u er hete vloeistof in giet.

De afwas

Bij het afwassen maakt het niet uit waar je thee uit drinkt: glazen of keramische kopjes. Thee heeft over het algemeen de gewoonte om zeer hardnekkige vlekken achter te laten. Deze zijn echter geen probleem voor Finish. De speciaal samengestelde vaatwastabletten breken de plantenvezels af die theevlekken vormen en zorgen voor een sprankelend schoon resultaat. Na herhaaldelijk spoelen kunnen glazen troebel en melkachtig worden. Daarom hebben we bij Finish Quantum Ultimate ontwikkeld. Dit afwasmiddel reinigt niet alleen je glazen, maar beschermt ze tegelijkertijd ook tegen vertroebeling.

Thee uit glas