Het woordelement “Weih” is afgeleid van het Germaanse woord “wiha”, wat zoiets als “heilig” betekent. Zo wordt Kerstmis vertaald als “Heilige Nacht” toen Jezus Christus meer dan 2000 jaar geleden in de wereld kwam als de Messias en Zoon van God. Op deze manier kwam God onder de mensheid in Bethlehem om met hen te communiceren, hen genadig te zijn en hen op veel verschillende manieren liefde te geven. Dat zegt het kerstverhaal. Om deze reden wordt Kerstmis ook beschouwd als het feest van de liefde, zoals ze tegenwoordig zo mooi zeggen.

Wie viert er eigenlijk kerst?

Kerstmis wordt voornamelijk door christenen gevierd. Andere landen vieren echter ook Kerstmis, waar christenen niet de meerderheid van de religieuze bevolking uitmaken – alleen is het daar een beetje commerciëler, bijna zoals Halloween of Valentijnsdag. In veel andere landen is Kerstmis daarentegen een normale dag. Kerstgebruiken verschillen van land tot land, van cultuur tot cultuur. Waar Duitse gezinnen reflecteren op hun tijd samen en, afhankelijk van de intensiteit van hun geloof, naar de kerk gaan, hebben de Japanners, vooral jongeren, de neiging om het met vrienden te vieren en naar de karaokebar te gaan.

Zo wordt kerst gevierd

De kerstperiode begint officieel met de eerste advent. Het eerste hoogtepunt van het adventseizoen is St. Nicholas Day op 6 december. Dan komt de Kerstman om kinderen kleine cadeautjes te geven – bijna als een voorproefje van Kerstmis. Kerstverlichting, klatergoud, adventskransen en kerstbomen sieren de huizen, kerstmuziek speelt in de winkels en er zijn eindeloos veel glühwein, peperkoek en ander lekkers op de talrijke kerstmarkten. Kerst vandaag wordt gekenmerkt door schitterende lichtjes en veel consumptiegoederen – de kerstcadeautjes onder de boom zijn een must en mogen niet ontbreken, dat is duidelijk. Kerst wordt traditioneel gevierd met het gezin. Op kerstavond en de twee kerstdagen op 25 en 26 december staan ​​statige feestelijke braadstukken op tafel. De kinderen kijken natuurlijk uit naar de cadeau-uitreiking op 24 december, en het is niet alleen in christelijke gezinnen dat Kerstmis vandaag op deze manier wordt gevierd. Overigens: Technisch gezien valt kerst pas op 25 december, kerstavond staat voor zichzelf, maar valt natuurlijk ook onder de generieke term van de kerstperiode. Naast de klassieke gebruiken zoals de kerstboom, de kerststal eronder en de adventskalender aan de muur en de cadeaus, heeft elk gezin zeker zijn eigen traditie – al is het maar om jaar na jaar samen naar een televisieklassieker te kijken. In traditionele gezinnen worden kerstliederen gezongen en kinderen reciteren kerstgedichten voordat de kerstcadeautjes worden gegeven. Het hoogtepunt voor de allerkleinsten is natuurlijk het bezoek van de kerstman of het

Kerstmis: het feest van liefde en contemplatie

In navolging van Jezus Christus zijn naastenliefde, solidariteit en dankbaarheid slechts enkele van de waarden waarop Kerstmis is gebouwd. Het gaat veel meer om het geven dan om het ontvangen van geschenken, wat Jezus al op dezelfde manier zag. Veel liefdadigheidsorganisaties zoals dierenbescherming en mensenrechtenorganisaties hopen dan ook dat mensen met de kerst open en bereid zullen zijn om te doneren. Daarom zamelen de vzw’s het meeste geld in tijdens de advent en vlak voor kerst. Het gaat natuurlijk niet alleen om het geld zelf, maar om de bereidheid om anderen te helpen en dat werkt op verschillende manieren – niet alleen met geld en materiële consumptiegoederen. Veel mensen helpen met kerst bij liefdadigheidsorganisaties om anderen te ondersteunen en tijd door te brengen met degenen die gezelschap nodig hebben – in ziekenhuizen, bejaardentehuizen of zelfs dierenasielen. Want veel mensen brengen kerst alleen door.

Kerstmis: oorsprong en betekenis van het woord