Teak is een van de meest waardevolle houtsoorten waarvan tegenwoordig meubels worden gemaakt. De boom, die afkomstig is uit de gemengde bossen van Thailand, Myanmar en India, kan tot 50 meter hoog worden en een diameter bereiken van tussen de 50 en 100 centimeter. Het heeft een extreem dicht hout. Om deze reden wordt het bijzonder vaak gebruikt in de scheepsbouw en meubelbouw en als vloerbedekking. De extreem lange levensduur tot 100 jaar is ook voorbestemd voor het materiaal voor tuinmeubelen dat het hele jaar door buiten staat. Iedereen die het vers gezaagde hout aanraakt, zal een dun laagje kunnen voelen. De olie en de aanwezige hars beschermen de vezels tegen uitdrogen en houden ze bijzonder soepel en breukvast. Door de enorme sterkte behouden de tuinmeubelen ook na decennia hun vorm en kunnen ze worden doorgegeven aan de volgende generatie.

De teakboom is ideaal voor de plantageteelt omdat hij van nature zeer goed bestand is tegen ziekten en plagen. Het hout, dat veel olie en hars bevat, is bovendien perfect beschermd tegen schimmels en wormen. Zo kunnen met weinig onderhoud grote hoeveelheden hout van hoge kwaliteit op de plantages worden geproduceerd. Tijdens de teelt hoeven alleen tussentijdse oogsten te worden gedaan om voldoende ruimte te creëren voor alle bomen en om de behoefte aan voedingsstoffen uit de bodem en zonlicht te waarborgen.

De belangrijkste eigenschappen van teak op een rijtje:

  • bestand tegen plagen, schimmels en ziekten
  • bevat veel olie en hars en is daardoor zelfverzorgend
  • zeer dicht, massief hout – vergelijkbaar met eikenhout
  • zuurbestendig en vlamvertragend
  • Bestand tegen zon, regen, sneeuw en vorst
  • zeer lange levensduur van meer dan 100 jaar Teak is een echte globetrotter

Teakplantages komen vooral voor in Zuidoost-Azië en Indonesië, maar ook in Costa Rica, Panama en Afrika. In het tropische klimaat zijn er optimale omstandigheden voor de teelt van de teakboom. De kwaliteit van het geoogste hout verschilt echter. Afhankelijk van bijvoorbeeld de leeftijd van de boom varieert de duurzaamheid. Hierbij geldt: hoe ouder de boom, hoe beter het hout. Na ongeveer 30 jaar vertraagt ​​de groei echter, daarom oogsten sommige plantages na deze tijd om economische redenen. Het hout heeft dan al een zeer goede kwaliteit, die na nog eens 20 tot 50 jaar zal verbeteren. Het geoogste hout wordt onderverdeeld in verschillende kwaliteitsniveaus: Grade A, B en C. Deze onderscheiden onder meer de hardheid, kleuring en duurzaamheid van het teak.

Klasse A kenmerkt zich door een sterke, honingkleurige tint en de genoemde positieve eigenschappen. Door het droogproces kan het in eerste instantie roodachtige nuances vertonen. Dit is het kernhout van de teakboom, dat wordt omgeven door een laag dichtbij de bast, het zwakke hout of het spint. Het slappe hout en het zeer jonge teakhout zijn gemerkt met kwaliteitsklasse C. Ze zijn lichter van kleur dan het kernhout en bevatten aanzienlijk minder olie en hars, wat betekent dat ze minder duurzaam zijn. Meubels gemaakt van dit hout zijn echter goedkoper dan producten van hogere kwaliteit. Grade B teak valt er precies tussenin. Het is even dicht als het hoogste kwaliteitsniveau, maar vertoont vaak donkere, bijna zwarte verkleuringen.

Teak gecombineerd met andere materialen

Teakhout heeft van nature een zeer decoratieve kleur en een gelijkmatige structuur. Maar het is ook moeilijk en duur. Dientengevolge wordt de mix met andere materialen op verschillende manieren aanbevolen: om tuinmeubelen van verschillende materialen te verfraaien, om gewicht en prijs te verminderen. In combinatie met verschillende stoffen zoals Textilene of Batyline ontstaan ​​er moderne en comfortabele meubelen voor tuin en terras. In combinatie met andere materialen zoals roestvrij staal, polyrattan of ijzer ontstaan ​​harmonieuze kleurenspelingen.

Hoe onderhoud je je teakhouten tuinmeubelen?

Teak is zo robuust dat uw meubelen lang meegaan, ook als u ze jarenlang onzorgvuldig buiten laat staan. Na verloop van tijd ontwikkelt zich een zilvergrijze patina, wat door veel tuinbezitters wordt gewaardeerd. Daarnaast kan er na verloop van tijd mos ontstaan ​​door contact met regenwater. Als je beide wilt vermijden, is het raadzaam om teakhouten tuinmeubelen twee keer per jaar schoon te maken. Aan het begin van het tuinseizoen is het het beste om het hout af te nemen met een vochtige doek om stof en ander vuil te verwijderen. Breng vervolgens een verzorgende olie aan voor teak. Het houdt het hout soepel en beschermt het oppervlak tegen sterk zonlicht en de ontwikkeling van patina.

De tweede keer maak je je tuinmeubelen klaar voor de winter. Teak is extreem robuust en kan uitstekend tegen wisselende temperaturen.

Toch kan het schoonmaken en onderhouden van uw zitmeubelen geen kwaad. Neem gewoon wat warm water en een doekje. Verwijder hardnekkig vuil met een borstel, bij voorkeur met een wortelborstel. Reinig ook zorgvuldig de poten en alle hoeken van uw meubel. Laat de tafel en het zitmeubel goed drogen voordat je afwerkt door een verzorgende olie aan te brengen. Dit doe je het beste met een grote borstel, waarmee je in alle hoeken kunt komen. Verwijder overtollige olie eenvoudig met een doek. Om beschadigingen aan het oppervlak te herstellen is het aan te raden een beschermende glazuur aan te brengen. U vindt tal van verzorgings- en reinigingsproducten voor teak op de markt. Ze verwijderen voorzichtig vuil, versterken het materiaal en behouden de geselecteerde houttint.

Het wonderhout teak: exotisch, mooi, duurzaam