Koolhydraatarm is een dieet dat onder andere populair is geworden door het zogenaamde Atkins-dieet. Sterker nog, in het begin kan een snelle follow-up worden bereikt als er minder pasta, brood en aardappelen op het bord worden gelegd. Op de lange termijn kan low carb echter in verband worden gebracht met gezondheidsrisico’s.

Koolhydraatarm betekent zoiets als: weinig koolhydraten. Dit beschrijft al het essentiële aspect van deze vorm van voeding. Low carb wordt gebruikt als overkoepelende term voor verschillende voedingsconcepten zoals het Atkins-dieet, genoemd naar de uitvinder Robert Atkins, het South Beach-dieet of de zogenaamde LOGI-methode. De afkorting staat voor “Low Glycemic and Insulinemic Diet”, d.w.z. een vorm van voeding die is ontworpen om de bloedsuikerspiegel en insulineconcentraties laag te houden. De respectievelijke dieetplannen verschillen onder meer in het gespecificeerde aantal dagelijkse maaltijden en de exacte samenstelling van de voeding in de verschillende dieetfasen. Wat ze echter gemeen hebben, is het aanzienlijk verlaagde aandeel koolhydraten. Voor de meeste diëten zou dit minder dan 20 procent van het dieet moeten zijn. In feite halen vrouwen gemiddeld ongeveer 49 procent van hun dieet uit koolhydraten. Voor mannen is het met 45 procent iets minder.

Hoe ziet een koolhydraatarm dieet eruit?

Low carb betekent het vermijden van koolhydraatrijk voedsel. Dit zijn voornamelijk brood, aardappelen, pasta, cake en rijst, maar ook snoep – aangezien suiker ook een koolhydraat is. Groenten en fruit met een relatief hoog gehalte aan koolhydraten, zoals maïs, erwten, linzen, bananen of druiven, zouden ook niet of nauwelijks op het dieet moeten staan. Ter compensatie neemt de consumptie van eiwitrijke voedingsmiddelen toe, met name vlees, vis, eieren en zuivelproducten.

Is een koolhydraatarm dieet goed om af te vallen?

Bij koolhydraatarme diëten draait alles om het gebruik van verschillende mechanismen van het menselijke metabolisme om vetverlies te versnellen. Simpel gezegd worden overtollige koolhydraten onder andere omgezet in vet om ze beter te kunnen opslaan. Als er niet genoeg koolhydraten zijn om de energievoorziening te garanderen, treedt het omgekeerde proces sneller in werking: vetverlies.

Verliessucces kan aanvankelijk zelfs hoger zijn bij een koolhydraatarm dieet dan bij een vetarm dieet. Dit effect wordt echter gecompenseerd. Na slechts een jaar zijn er meestal geen significante verschillen meer tussen de diëten wat betreft gewichtsverlies. Is koolhydraatarm een ​​gezond dieet?

Voedingsdeskundigen raden koolhydraat arm af. De voedingsschema’s zijn te eenzijdig. Bovendien verhoogt het hoge aandeel dierlijke eiwitten en vetten het risico op hart- en vaatziekten en kanker. De veranderde stofwisseling kan ook de nieren extra belasten. In een groot Amerikaans onderzoek ontdekten wetenschappers dat een langdurige lage inname van koolhydraten het risico op vroegtijdig overlijden zou kunnen verhogen.

Een studie gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Lancet Public Health kwam tot een vergelijkbare conclusie. Dienovereenkomstig zijn 50 tot 55 procent koolhydraten op het bord ideaal. Zowel meer als minder koolhydraten verhogen de kans op sterfte. Low carb mag daarom alleen worden gebruikt voor tijdelijke diëten. De kans op een jojo-effect is echter groot: zodra het koolhydraatarme dieet voorbij is, neemt het gewicht meestal weer toe.

Wel kan het geen kwaad om eens een koolhydraatarme lunch te eten.

geen low carb: zo werkt het trenddieet