Het maakt niet uit of het parket, laminaat of vloerbedekking is – de stofzuiger – in de vorm van cilinderstofzuigers en de steeds populairder wordende stofzuigerrobots – is vandaag de dag nog steeds een van de belangrijkste huishoudelijke apparaten. Regelmatig stofzuigen is niet alleen om visuele redenen belangrijk, maar helpt er ook voor te zorgen dat het binnenklimaat gezond blijft en er niet te veel stof door de lucht circuleert – want dat is zelfs schadelijk voor onze gezondheid. Er zijn echter een paar dingen waar u op moet letten, zodat het stofzuigen correct en grondig wordt gedaan – en uiteindelijk het resultaat goed is.

Op de juiste manier stofzuigen

Tegenwoordig is er waarschijnlijk in bijna elk huishouden wel een stofzuiger te vinden. Vuil zoals pluisjes, haren, dierenharen en kruimels op de vloer moeten regelmatig worden verwijderd – en dat is natuurlijk een nogal vervelende klus met een bezem. In principe is het belangrijk dat je vaak en regelmatig stofzuigt, maar niet overdrijft. Het is ideaal om elke twee tot drie dagen te stofzuigen, want zo lang duurt het meestal voordat kruimels, stof en ander vuil zichtbare sporen achterlaten. Op sommige lichte vloerbedekkingen stofzuigen veel mensen zelfs elke dag omdat je elk haartje direct ziet. En natuurlijk hoopt vuil zich veel sneller op als er meerdere mensen in hetzelfde huishouden wonen.

Voordat je kunt beginnen, moet je eerst zorgen dat er voldoende ruimte is. Ruim dus alle voorwerpen, decoratieve voorwerpen en meubelstukken op die bij het stofzuigen in de weg zouden kunnen zitten. Stoelen kunnen bijvoorbeeld comfortabel op tafel worden geplaatst, bij fauteuils of platte tafels is het vaak nodig deze opzij te schuiven om de ruimtes eronder of erachter goed te kunnen reinigen.

Het is ook aan te raden om te beginnen met stofzuigen in de hoek die het verst van de deur verwijderd is – op deze manier kun je direct naar de volgende kamer gaan en van daaruit verder stofzuigen. Veelgemaakte fouten bij het stofzuigen – je moet ze vermijden Als deze van hoge kwaliteit is, is een moderne cilinderstofzuiger meestal een echte alleskunner. Voor veel stofzuigers zijn er nu speciale opzetstukken voor het stofzuigen, die verschillende functies mogelijk maken. Om er zeker van te zijn dat de zuigkracht achteraf correct is, moet je ook letten op enkele instructies.

Een stofzuiger kan veel opzuigen, maar het is handig om de kamers vooraf te vegen zodat er geen volumineus of groter vuil in het apparaat komt bij het stofzuigen. Kleine schroeven, haarspelden of andere dingen die niet in de stofzuiger thuishoren, slingeren vaak rond. Neem dus vooraf een stoffer of blik om het grofste vuil te verwijderen – het fijne werk doe je dan door te stofzuigen. Ook is het belangrijk dat je geen vloeistoffen opzuigt – dit beschadigt niet alleen de stofzuiger zelf, maar vooral het filter in de stofzuiger, die dan verstopt raakt en daardoor niet meer optimaal werkt. Er zijn speciale nat/droogzuigers die vloeistoffen kunnen opzuigen.

Het juiste gebruik van een cilinderstofzuiger

Natuurlijk is stofzuigen in principe iets dat iedereen kan doen – maar er zijn een paar tips die helpen om tijd te besparen en tegelijkertijd zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Daarnaast kan een aangepaste manier van werken zelfs energie besparen. Een veelvoorkomende foutenbron is bijvoorbeeld het netsnoer: veel mensen rollen het niet volledig uit bij het stofzuigen, uit angst dat het stofzuigen in de weg staat. Het is echter zo dat een kabel die niet volledig is uitgerold, kan leiden tot oververhitting van het toestel. Bovendien is het meestal veel comfortabeler om te werken als de kabel helemaal is uitgerold, omdat je er niet constant aan hoeft te trekken om op een andere plek in de kamer te komen. Trek daarom de stekker van de stofzuiger volledig uit het stopcontact voordat u gaat stofzuigen.

Vermijd ook om de cilinderstofzuiger aan de slang door het appartement te trekken. Duw de stofzuiger! Anders treedt er sneller slijtage op en verliest de stofzuiger zijn levensduur. Overigens kan er veel energie worden bespaard als je de ruimte die je wilt schoonmaken vooraf zoveel mogelijk ontruimt. Als je de stofzuiger zonder omwegen kunt verplaatsen of er rechte lijnen mee kunt rijden, werk je effectiever en vermijd je stationair draaien – want dit kan snel een echte stroomvreter zijn, vooral in grotere ruimtes. Berg ook meubels en dergelijke van tevoren op – veel te veel mensen laten het apparaat voor het gemak gewoon ingeschakeld als ze voorwerpen moeten opbergen tijdens het stofzuigen. Het kan de moeite waard zijn om in de winkel een zogenaamde stofzuigergeur te kopen. Geurparels of plakken aan elkaar en zorgen voor een frisse, aangename geur tijdens het stofzuigen – dit is vooral aan te raden als er dieren in het huishouden leven.

Verschillende soorten vloeren stofzuigen

Als je een vloer zo effectief mogelijk wilt reinigen, is het aan te raden om deze niet één keer, maar meerdere keren te stofzuigen. Zo verwijder je stof, pluisjes en haren zeer grondig. Als je de hoeken van een kamer wilt stofzuigen, verwijder dan indien mogelijk het opzetstuk op het mondstuk. Werk dus alleen met de buis om gemakkelijk bij voegen, randen van plinten, meubelstukken of zelfs hoeken te kunnen. Een spleetmondstuk is ook erg handig – als je dit accessoire hebt, moet je het ook gebruiken, omdat het kan worden gebruikt om de smalste plekken, zoals radiatoren, prachtig schoon te maken. Kies dus vooral de juiste stofzuiger voor de juiste vloer, kijk bijvorobeeld naar onze Beste stofzuiger 5top.

Stofzuigen – goed en grondig