Robuust, natuurlijk, duurzaam – deze eigenschappen maken houten zitmeubelen voor veel mensen de nr. 1 tuinmeubelen. Naast de klassieke houtlook is de vrij zilvergrijze used look met patina de laatste jaren erg trendy.

Voordelen van houten tuinmeubelen

  • Tuinmeubelen van hout zijn zeer robuust, slijtvast en duurzaam – mits u er goed voor zorgt.
  • Vergrijsd hout kunt u altijd opnieuw behandelen.
  • Heeft u verf nodig op het balkon? Je kunt hout in elke kleur schilderen.
  • Kleine reparaties zijn mogelijk, b.v. B. vervangen van individuele houten stutten.
  • Ook bij hoge temperaturen blijft hout aangenaam voor je lichaam.

Verschillende houtsoorten voor zitmeubels

Hoe lang je houten tuinmeubel tegen het weer kan, hangt sterk af van de houtsoort waar het van gemaakt is. Tuinstoelen, stoelen en tafels zijn gemaakt van zacht hout zoals grenen of vuren en hardhout zoals teak of eucalyptus. Dit zijn de meest populaire houtsoor

Tropisch, donker roodachtig hout, zeer zwaar en hard. Het kan veel aan. Bangkirai hout wordt steeds populairder als materiaal voor tuinmeubelen, mede omdat het niet rotgevoelig is.

Teak is afkomstig uit Zuidoost-Azië. Het kernhout is geel. Het wordt slechts licht tot licht tot donkerbruin donker. Kenmerkend voor teak is de nerf, die doet denken aan zwarte nerven. Teak is zeer weerbestendig en kan het hele jaar buiten blijven staan. Doordat het veel olieachtige ingrediënten bevat, kan teak onbehandeld blijven en krijgt het na een bepaalde tijd de welbekende zilvergrijze patina.

Dennen is een veel voorkomende houtsoort in Europa. Als het vers is, heeft dennenhout een geelachtige tot roodachtige kleur. Na een korte opslagperiode wordt het aanzienlijk donkerder. Het hout bevat veel hars en vet. Het is weerbestendiger dan bijvoorbeeld vurenhout, maar heeft meer noesten. Het heeft geen eigen bescherming waardoor het veel vocht kan opnemen. Op onbehandeld hout kan rotting optreden.

Eucalyptus is een soortenrijk plantengeslacht. Er zijn ongeveer 600 boomsoorten van. Eucalyptus groeit zeer snel. Het is soms wel een meter dik en wel 40 meter hoog. De hardheid en lage scheurvorming maken het een populaire houtsoort voor tuinmeubelen.

Eikenhout heeft een zeer sterke en gelijkmatige structuur. De kleurtonen variëren van beige tot honinggeel. Het zeer rustieke en weerbestendige hout wordt in bijna alle woonruimtes onbehandeld en behandeld.

Douglasspar komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is een zeer populaire houtsoort in Duitsland. Het kernhout is geelbruin tot roodachtig geel als het vers is en verdonkert naar een bruinrode tint in het licht. Het naaldhout is erg hard en droog. Daarnaast is het zeer decoratief door het sterke patroon van vlokken en strepen.

Larikshout heeft een roodbruine kern die snel verdonkert en een geelwit spinthout. Een hoog harsgehalte vermindert rotschade en maakt larikshout tot een duurzaam materiaal dat bijzonder geschikt is voor buitengebruik. Daardoor is het hout dicht, hard, taai en weerbestendig. Het wordt vaak gebruikt voor een dining loungeset.

Houten tuinmeubelen