De eerste verrassing kwam bij het inchecken toen ons werd verteld dat onze bagage zou worden ingecheckt van Mumbai naar Kilimanjaro (Tanzania) en dat we deze niet in Doha zouden kunnen krijgen. Al hadden we maar een korte tussenstop van 20 uur in Doha gepland, we hadden onze bagage nodig, want we hadden tenslotte een hotelkamer met wasmachine geboekt en wilden de afgelopen twee weken onze spullen weer wassen.

Het probleem was dat onze geboekte Qatar Airways-vlucht van Mumbai via Doha naar Kilimanjaro waarschijnlijk een transitvlucht was en geen tussenstop. Aangezien we de vluchten als één ticket hebben geboekt, wordt ook de bagage doorgecheckt naar de eindbestemming. Uiteraard stond hier toen we geboekt hadden geen informatie over en ook niet op ons e-ticket, dus daar konden we helemaal niets van weten. Maar dat interesseerde de medewerkers aan de balie ook niet. Ze hebben ons zojuist doorverwezen naar hun collega’s in Doha. Daar konden we tegen betaling proberen onze bagage op te halen.

We zullen. Aangekomen in Doha zijn we direct naar de servicedesk van Qatar Airways gegaan. Een medewerker daar vertelde ons dat het helemaal geen probleem zou zijn. We zouden gewoon het land in moeten zoals gebruikelijk en dan de bagageservice om onze bagage vragen, en de collega’s zouden het dan voor ons halen. Dat klonk al veelbelovend.

Binnenkomst ging relatief snel. Als Duitser kun je een visa-on-arrival aanvragen, die 100 riyal (ongeveer 25 euro) kost en alleen met creditcard kan worden betaald. Dan zit er een stempel in het paspoort en ben je in het land. De bagageservice vertelde ons toen dat we een transitticket hadden en dat we onze bagage alleen tegen betaling konden ophalen. Deze toeslag zouden we moeten vragen en betalen aan de kassa in de vertrekhal en dan duurt het minimaal 1 uur voordat we onze koffers krijgen. De medewerker aan de kassa rekende toen snel uit dat we voor een koffer maar liefst 110 euro zouden moeten betalen, totaal dus 220 euro!! Helaas kon ze ons ook geen verklaring geven waarom de klant bij het boeken niet werd geïnformeerd dat hun bagage zou worden ingecheckt en ze deze niet op hun transitpunt zouden kunnen krijgen. Omdat 220 euro voor ons teveel was en we ons helemaal hadden kunnen omkleden, hebben we besloten om de 20 uur in Doha zonder koffer door te brengen.

Ons hotel in Doha

Bij de uitgang van de luchthaven stond een medewerker van ons Hotel La Villa Inn Apartments al te wachten om ons naar onze accommodatie te brengen. Aangezien het pas zeven uur ’s ochtends was, hebben we eerst ontbeten in het hotel en konden we rond negen uur onze kamer in.

We hadden slechts een korte tussenstop in Doha van 20 uur en boekten voor die tijd een kamer in de La Villa Inn. Het receptiepersoneel was erg aardig. Het appartement zelf is royaal ingericht met een extra slaapkamer, een keuken, een woonkamer en een badkamer. Er waren echter een paar gebreken: de badkamer liep volledig onder het douchen, de kamer zag er gedateerd en versleten uit, enz. Er is een supermarkt in de buurt op loopafstand. Zeker ok voor een tussenstop, voor een langer verblijf zouden we de volgende keer een ander hotel kiezen.

Kort sightseeingprogramma in Doha

Bericht bekijken

Rond het middaguur, toen het 42 graden was, namen we een taxi naar het centrum en werden we afgezet bij de City Centre Mall om wat nieuwe kleren te kopen. Daarna een stukje door het centrum gelopen, dat (zoals in veel andere Arabische steden) nu steeds meer wordt gedomineerd door hoogbouw. De Corniche, beginnend in het centrum, strekt zich ongeveer zes kilometer uit langs de halfronde baai en vormt een stuk strand. Vanaf hier heb je een heel mooi uitzicht op de skyline van Doha. Omdat de temperaturen ondraaglijk waren, namen we ’s middags een taxi terug naar het hotel en lagen om 18.00 uur in bed.

Onze vlucht van Doha naar Kilimanjaro

We hadden voor middernacht een shuttle naar het vliegveld geregeld, die een korte stop maakte bij de Corniche zodat we ’s avonds de skyline konden zien. Stipt om 02.00 uur vertrok onze vlucht met Qatar Airways uit Doha naar Kilimanjaro (Tanzania) met een korte tussenstop in Dar Es Salaam.

Doha: transit versus vlucht met tussenstop