De geschiedenis van pannenkoeken
Pannenkoeken zijn een van de gerechten die al vele jaren door verschillende culturen worden bereid. Helaas is de herkomst van de pannenkoeken niet meer onomstotelijk te bewijzen. Wat wel zeker is, is dat de oude Romeinen al gekruide eiergerechten serveerden die erg op pannenkoeken lijken. Meel stond echter niet op de ingrediëntenlijst.
Een andere mogelijke oorsprong van de pannenkoek zou de eerdere flatbread kunnen zijn, die erg plat werd bereid, vergelijkbaar met de pannenkoek. Omdat de pannenkoek zich gedurende vele jaren heeft ontwikkeld en hoogstwaarschijnlijk door verschillende culturen en regio’s anders is bereid en geïnterpreteerd, kan de exacte oorsprong van de eierschotel niet met zekerheid worden bepaald.
Het wordt echter waarschijnlijk geacht dat de pannenkoek, zoals we die nu kennen, zijn oorsprong vindt in middeleeuws Europa. In die tijd werden er gerechten bereid die erg op de omelet leken. De eerste pannenkoeken werden waarschijnlijk gemaakt door bloem toe te voegen.
Tot op de dag van vandaag zijn er verschillende regionale variaties ontstaan uit de pannenkoeken, daarom zijn de pannenkoeken in verschillende delen van Duitsland onder verschillende namen bekend. De pannenkoek wordt ook vaak pannenkoek genoemd, in Oostenrijk heet het Palatschinken, terwijl het in Frankrijk een crêpe wordt genoemd. Eierpannenkoeken, Flädle of Plinse zijn ook grotendeels synoniemen van de bekende pannenkoeken.
In de VS staan pannenkoeken al lang bekend als “flapjack” of “griddle cake”. Pas aan het einde van de 19e eeuw werd de term “pancake” in Noord-Amerika ingevoerd en het zoete gerecht staat tot op de dag van vandaag nog steeds zo bekend.
Wat is het verschil, pannenkoeken en pancakes
Met pannenkoeken kun je zeer gevarieerde gerechten maken. Het assortiment varieert van zoete pannenkoeken met appels, bosbessen of jam tot hartige versies met salami, kaas of spek. De vrij zoete pannenkoeken daarentegen zijn meestal een integraal onderdeel van het ontbijt in de VS (vooral in de zuidelijke staten). Vooral de pannenkoeken met ahornsiroop en boter zijn daar populair. Maar ook in de VS is de hartige versie, met gebakken spek en worstjes, erg populair.
Pannenkoeken en pannenkoeken zijn ook puur visueel anders. Terwijl de Amerikaanse variant meestal kleiner is, maar aanzienlijk dikker en erg luchtig, zijn de grotere pannenkoeken in dit land vrij plat. Je kunt ook verschillen zien als je de textuur van de oppervlakken van dichterbij bekijkt. Terwijl de Amerikaanse pannenkoek een glad, grotendeels egaal oppervlak heeft en licht goudbruin is, is het oppervlak van de pannenkoek veel ruwer. Daarnaast kunnen de in Duitsland bekende pannenkoeken ook gebakken worden tot ze knapperig en bruin zijn.
Omdat de pannenkoek vaak als basis dient om te combineren met andere ingrediënten, is deze meestal relatief neutraal van smaak. Pannenkoeken daarentegen smaken een beetje zoeter als je ze alleen probeert.
De optische en smaakverschillen zijn vrij eenvoudig te verklaren als je kijkt naar de bereiding of de ingrediëntenlijst van pannenkoeken en pannenkoeken. De ingrediënten (bloem, eieren, melk en zout) zijn hetzelfde in het basisrecept. Wel wordt er wat bakpoeder aan de American pancakes toegevoegd. Hierdoor ontstaan er tijdens het bakken kleine belletjes. Deze geven op hun beurt de pannenkoek zijn bekende luchtigheid.
Een ander belangrijk verschil is de verhouding van de ingrediënten. We hebben al verduidelijkt dat de basisingrediënten identiek zijn – maar niet de respectieve hoeveelheid. Het pannenkoekenbeslag heeft een hoger aandeel eieren en melk. Hierdoor is de pannenkoek beduidend zwaarder en niet zo luchtig als zijn Amerikaanse tegenhanger. Door het hogere ei- en melkgehalte smeert het (relatief meer vloeibare) beslag veel makkelijker in de pan. Het wat hardere en stroperige beslag van de pannenkoeken behoudt over het algemeen zijn oorspronkelijke vorm.
Verschillen zijn ook te zien bij de bereiding van pannenkoeken en pannenkoeken. Terwijl de pannenkoek (in ieder geval de hartige versie) wordt gebakken met boter of geklaarde boter, gebruik je slechts een beetje olie om de pannenkoek te bakken.
Genoeg over de geschiedenis en herkomst
Tijd om lekkere pannenkoeken of pancakes te gaan bakken, of één van de vele andere soorten die je kunt maken. Kijk op https://pannenkoekenrecept.eu voor meer recepten en variaties.