Houtskool is de klassieker onder alle barbecuemethodes. Maar hoe kan de houtskool op de juiste manier worden verwarmd en wanneer is de ideale hitte om te grillen bereikt? Zo wordt jouw gegrild vlees perfect:
Verwarm de houtskool goed
We beginnen bij houtskoolgrillen om de houtskool op te warmen. Bouw hiervoor een kleine piramide van de kolen, plaats een barbecue-aansteker of houtkrullen eronder of op de rand en steek deze aan. Grillaanstekers zijn er in verschillende vormen en functies en maken het aansteken van de houtskool een stuk makkelijker. Vloeibare aanmaakblokjes branden langzaam en laten geen residu achter. Maar doe het zonder alcohol en benzine, die horen niet op de houtskool! Krantenpapier is ook niet aan te raden, omdat tijdens het grillen papieras wordt opgeworpen en aan het voedsel blijft kleven. Aanstekers voor vaste brandstoffen zijn nog steeds de beste manier om uw houtskool aan te steken. Dit zijn meestal houtvezels of houtwas. Het is gemakkelijk te gebruiken: stapel de houtskool in een kleine piramide, plaats de grillaansteker eronder, steek hem aan met een lange lucifer en wacht.
Zodra de eerste laag houtskool begint te gloeien, gaat de resterende houtskool de grill in. Nu moet je weer wachten: houtskool heeft ongeveer 20 tot 30 minuten nodig om door te gloeien, briketten ongeveer 45-60 minuten. Start het vuur met een kartonnen ventilator of blaasbalg. Zodra er een mooi kussen van sintels ontstaat, moet je de houtskool neerslaan. Nu kunnen we beginnen: Pak je eten in om op de grill te grillen!
De schoorsteenstarter
Om de houtskool nog sneller te laten gloeien, kun je een schoorsteenstarter gebruiken. Met deze praktische metalen cilinder heeft de houtskool in slechts 30 minuten de juiste sintels en kan deze in de grill worden verdeeld.
Steek hiervoor eerst een grillaansteker op een vuurvaste ondergrond aan. De schoorsteenstarter wordt vervolgens gevuld met houtskool en boven de brandende vuurstarter geplaatst. 20 tot 30 minuten later heeft de houtskool de juiste gloed bereikt en kan deze in de grill worden verdeeld.
Warmteregeling
Bij het grillen met houtskool is het essentieel om te wachten op het juiste moment om het voedsel op de grill te leggen. Maar wanneer is het? Het juiste moment is gekomen wanneer je vlamloze, witgekleurde houtskool ziet die in de lucht erboven lijkt te trillen. Als je langer dan 30 minuten grilt, wordt de temperatuur van de houtskoolgrill te laag en moet er meer houtskool worden toegevoegd. De briketten zijn het meest geschikt voor een langere barbecue-avond of grotere grillgerechten. Hoewel briketten er langer over doen om door te gloeien, behouden ze na twee uur nog steeds de warmte. De lichte stukjes houtskool zijn ideaal om snel voedsel te grillen met een korte kooktijd. Ze zijn gemakkelijk te ontsteken en gloeien door in iets minder dan 20 minuten. Beter te vroeg dan te laat toevoegen. Zo vermijd je een te lage temperatuur.
Voordat u het gemarineerde vlees op de grill legt, dep het droog met keukenpapier om overtollige olie te verwijderen. Dit voorkomt dat de olie op de sintels druppelt en dat er schadelijke rook en vlammen ontstaan. Als uw houtskool vochtig is, moet deze in de zon worden gedroogd, anders ontstaat er zware rook. Het wordt problematischer wanneer briketten nat worden. Ze bestaan uit het geperste stof van houtskool en lossen op bij te veel vocht. Drogen helpt hier ook niet. Je kunt de warmte eenvoudig regelen, zodat het eten niet te warm of te koud wordt gegrild. Verander hiervoor de afstand tussen het rooster en de sintels. Vlak gegrild voedsel hoort dichter bij de sintels en wordt slechts kort gebakken. Dikkere stukken worden op grotere afstand van de sintels geplaatst en langer gekookt. Goed gelukt!
De juiste barbecue en de lekkerste recepten kun je overigens vinden op https://www.barbecuen.eu/.